Skip to main content

II.5. Apa.

Definiţie

Hidrosfera este învelișul de apă al Pământului, fiind formată din oceane, mări, lacuri, râuri, ape subterane, ghețari și reprezintă 70% din suprafața totală a planetei noastre.

Din toată apa existentă pe Pământ numai 3% este apă dulce, provenită din ghețari, ape subterane și alte surse (lacuri, atmosferă, sol).

Apa în natură se găsește în toate cele trei stări de agregare:

  • solidă (zăpada, gheață);
  • lichidă (oceane, mări, lacuri);
  • gazoasă (vapori de apă din atmosferă).
Definiţie

Apa potabilă este apa bună de băut, care nu conține microorganisme sau substanțe toxice. Ea trebuie să aibă gust plăcut, fără miros, incoloră, fără impurități.

Observaţie

Cum devine apa din râuri potabilă ?

De exemplu Apa Nova care asigură apa potabilă în București parcurge următorii pași :

Pasul 1: Captarea apei: prelevează apă din cursul râurilor Argeș și Dâmbovița cu ajutorul mai multor prize de captare.

Pasul 2: Curățarea de deșeuri: la prima întâlnire, în dreptul bazinelor de captare, apa abundă în crengi, frunze, insecte și o mulțime de deșeuri, mari și mici, aduse de cursul râurilor. Mare parte dintre ele se opresc în grătarele de filtrare, primele instrumente responsabile pentru eliminarea deșeurilor.

Pasul 3: Îndepărtarea impurităților: în apa preluată există impurități invizibile ochiului liber. Pentru a le îndepărta, adăugă un coagulant care le obligă să se lipească una de alta sub formă de flacoane. Odată adunate pe fundul bazinului, flacoanele sunt mult mai ușor de colectat și retras din apă.

Pasul 4: Filtrarea: folosesc filtre cu nisip care rețin și elimină până la ultima particulă vizibilă de impuritate.

Pasul 5: Ozonarea:_ ozonul elimină bacteriile și virușii. În contact cu apa, ozonul descompune materiile organice și îmbunătățește considerabil culoarea și gustul acesteia.

Pasul 6: Clorinarea: se adăugă clor, în concentrații atent stabilite, atât la ieșirea apei din uzina de tratare, cât și în diferite puncte ale rețelei. Astfel, bacteriile sunt ținute la distanță, iar calitatea apei de-a lungul drumului ei către consumatori rămâne intactă.

Pasul 7: Stocarea și distribuția apei: apa este depozitează în rezervoare și transportată spre destinație, printr-o rețea formată din apeducte și conducte principale.

Rolul apei în organism

Apa este componenta principală a tuturor țesuturilor și organelor.

Lacrimile, saliva și transpirația conțin apă.

Necesarul zilnic de apă depinde de masa omului, de efortul depus și de climă.

Un om poate trăi minim trei zile fără apă.

Definiţie

Poluarea apei modifică compoziția apei și este o consecință a activităților umane din industrie, agricultură, gospodărie sau a unor procese naturale (erupții vulcanice, tsunami, alunecări de teren, inundații).

Poluarea apei poate fi:

  • Poluare chimică cu metale, îngrășăminte chimice, pesticide, erbicide.
  • Poluare fizică cu materiale plastice, deșeuri menajere.
  • Poluare biologică cu bacterii, paraziți.
  • Poluare radioactivă cu deșeuri radioactive de la centrale nucleare.