Skip to main content

II.6.1. Soluții apoase. Dizolvarea

👀 Experiment: Ce este dizolvarea?

Materiale necesare:
Pahar, apă, linguriță, sare extrafină.


Descrierea experimentului:

  • Într-un pahar pune câteva cristale de sare fină și amestecă totul cu lingurița.
  • Explică ce tip de amestec ai obținut și ce fel de fenomen (fizic/chimic) a avut loc.

    Se observă în scurt timp cum cristalele parcă dispar și nu se mai văd în apă.


Concluzia experimentului:
S-a obținut un amestec omogen în urma unui fenomen fizic.

📚

Dizolvarea este fenomenul fizic în urma căruia o substanță se răspândește uniform printre particulele altei substanțe, rezultând un amestec omogen.

Dizolvarea este o consecință a fenomenului fizic numit difuzie - de amestecare a două substanțe de la sine (fără intervenție din afară). La dizolvare intervenim din afară prin amestecare pentru a grăbi amestecarea.

📚

Soluția este amestecul omogen de substanțe obținut în urma dizolvării.

Soluția este formată din două componente:

1. Dizolvat (solvat, solut) este substanța în cantitate mai mică. Exemple: sarea, zahărul, piatra vânătă.

2. Dizolvant (solvent) este substanța în cantitate mai mare. Exemple: apa, alcoolul, eterul, benzina, acetona.

📚

Soluțiile în care dizolvantul este apa (cel mai utilizat dizolvant) se numesc soluții apoase.

👀 Experiment: Conservarea masei unei soluții

Materiale necesare:
Pahar, apă, linguriță, sare fină, cântar.


Descrierea experimentului:

  • Cântărește 5g de sare fină.
  • Măsoară cu cilindrul gradat 50 mL apă distilată, care cântărește 50g.
  • Amestecă sarea cu apa până la dizolvare și apoi cântărește soluția obținută.
  • Compară masa totală a componentelor cu masa soluției.
  • Ce observi?

    Masa soluției = ms = msare + mapă


Concluzia experimentului:
Masa soluției este egală cu suma, maselor dizolvatului și a dizolvantului.

📚

Masele componentelor unei soluții se conservă (rămân aceleași).

Exemple de cele mai cunoscute soluții:


Zeama bordeleză

Este un pesticid cu acțiune fungicidă și algicidă. Se folosește pentru protejarea unor pomi fructiferi, printre care piersicii, caișii, prunii sau merii, dar și a viței de vie, a căpșunilor, cât și a unor legume – cartofi și roșii, de pildă. Pentru a prepara 100 de litri de zeamă bordeleză, cantitate suficientă pentru un hectar de vie pe rod, ai nevoie de: 1 kilogram de piatră vânătă, 1 kilogram de var stins, 100 de litri de apă.



Apa oxigenată

Este folosită pe post de cicatrizant, decolorant, antiseptic, hemostatic local.



Tincturile

Sunt soluții în care solventul este alcoolul (ex tinctură de iod, tinctură de propolis etc.).



Oțetul (lat. acetis)

Este acid acetic diluat în apă (3–9%), cu gust acru, produs prin fermentarea naturală acetică a vinului sau a sucului de mere.

👀 Experiment: Factorii care influențează viteza de dizolvare a unei substanțe

🔥 Atenție! Acest experiment se efectuează numai în prezența unui adult!
🔥 Atenție! Când lucrezi cu surse de foc ai grijă să ai părul strâns și să nu porți haine cu mâneci largi!
🔥 Atenție! Atenție când lucrezi cu apă caldă să nu te arzi!

Materiale necesare:
Sare grunjoasă, sare extrafină, cântar, spirtieră, trepied, baghetă, pahare Berzelius, sită, cilindru gradat, cronometru.


Descrierea experimentului:

  • În 2 pahare pune câte 20 mL apă și adaugă în fiecare 5 g sare grunjoasă, respectiv sare extrafină.
  • Amestecă și cronometrează timpul de dizolvare în fiecare caz.
  • Ce observi?

    Dizolvarea are loc mai repede dacă dizolvatul are un grad mai mare de fărâmițare (suprafața de contact este mai mare și particulele sunt mai mici).


  • În 2 pahare pune câte 20 mL apă și adaugă în fiecare 5 g sare extrafină.
  • Primul pahar pune-l pe sită și trepied, la încălzire.
  • Cronometrează timpul de dizolvare în fiecare caz.
  • Ce observi?

    Dizolvarea are loc mai repede la temperaturi mai mari.


  • În 2 pahare pune câte 20 mL apă și adaugă în fiecare 5 g sare extrafină.
  • Primul pahar agită-l cu o baghetă, iar pe al doilea nu îl agita.
  • Cronometrează timpul de dizolvare în fiecare caz.
  • Ce observi?

    Dizolvarea are loc mai repede dacă se agită componenții amestecului.


Concluzia experimentului:

Factorii care grăbesc dizolvarea unui solid într-un lichid sunt:

  • dimensiune cât mai mică a particulelor (cristalelor)
  • temperatură mai mare
  • agitarea componentelor.