IV.1. Proprietăți și utilizări ale alcoolului etilic.
Etanolul (de asemenea denumit și alcool etilic sau mai simplu doar alcool) este un compus organic din clasa alcoolilor, fiind principalul alcool întâlnit în băuturile alcoolice. Are formula chimică C2H5OH, care poate fi scrisă desfășurat CH3 – CH2 – OH, fiind din punct de vedere structural alcătuit dintr-un radical etil, legat de o grupă hidroxil.
Obținere:
Etanolul din compoziția băuturile alcoolice se obține exclusiv prin fermentația alcoolică. Unele specii de drojdii (precum Saccharomyces cerevisiae) metabolizează glucoza și polizaharidele obținându-se etanol și dioxid de carbon:
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2 ↑
C12H22O11 + H2O → 4C2H5OH + 4CO2 ↑
IV.1.1. Proprietăți fizice.
Alcoolul etilic este:
- O substanță lichidă incoloră;
- Miscibil în apă în orice proporții. Solubilitatea se datorează grupării hidroxil din molecula alcoolului prin intermediul căreia între moleculele de apă și de alcool se stabilesc legături de hidrogen intermoleculare.
- Lichid volatil
- Miros caracteristic
- Gust arzător
- Cu densitatea mai mică decât a apei (789,4 kg/m3)
- Temperatura de fierbere mai mică decât a apei (78,37 °C)
IV.1.2. Proprietăți chimice.
👀 Experiment: Reacția de ardere a alcoolului etilic
🔥 Atenție! Experiment efectuat numai de profesor!