Skip to main content

III.16.12. Funcțiile cuptorului electric

📚 Funcțiile cuptorului electric

Cuptoarele electrice permit gătirea alimentelor în moduri mult mai variate decât cuptoarele clasice cu gaz, datorită numeroaselor funcții pe care le au.

Orice cuptor electric este prevăzut cu două rezistențe pentru coacere, superioară și inferioară, dar și cu un grill. Toate acestea pot fi folosite separat sau împreună, în funcție de tipul de coacere dorit.

📚 Accesoriile cuptorului electric

Grătarul (raftul) de sârmă este folosit în principal pentru prepararea bucăților de carne sau ca suport pentru vasele de copt în cuptor. Când frigi carnea pe grătarul de sârmă, așază-l pe poziția 2, iar sub grătar pe poziția 1 a cuptorului (numerotarea pozițiilor începe de jos în sus), plasează o tavă cu puțină apă pentru a se scurge grăsimea din carne în ea.





Tava adâncă se folosește în cazul cuptoarelor pentru prepararea fripturilor sau legumelor, a plăcintelor, biscuiți și alte prăjituri sau ca tavă de picurare sub grătar.





Tava puțin adâncă este recomandată pentru anumite produse de patiserie, prăjituri etc. De obicei, tăvile puțin adânci, au un strat de protecție antiaderent, care face ca utilizarea hârtiei de copt să nu fie necesară.



Tava AirFry este pentru funcția AirFry, pe care o așezi pe poziția 2. Dacă alimentele preparate sunt suculente și pot picura grăsime, sub tava AirFry plasează pe poziția 1 a cuptorului (numerotarea pozițiilor începe de jos în sus) una din cele două tăvi.

📚 Funcțiile integrate ale cuptorului electric

Funcțiile integrate depind de modelul cuptorului electric al firmelor producătoare.

1. Funcția becului cuptorului permite aprinderea becului cuptorului fără a activa vreun element încălzitor. Majoritatea cuptoarelor au becul aprins când se coace în el, dar această funcție este foarte bună când cureți cuptorul rece. Are ca pictogramă un bec.




2. Funcția SteamBake adaugă umiditate în timpul gătitului. Potrivită pentru pâine, chifle, pizza, focaccia, fursecuri, pateuri, plăcinte, care se pun în tava mai puțin adâncă sau alte forme de tăvi, pe raftul 2 (numeroatarea raftului sau nivelului este de jos în sus). Tot cu funcția SteamBake mai poți frige fripturi de porc, de vită, de curcan, pui întreg care se așază pe grătarul de sârmă la nivelul 2 al cuptorului, iar tava adâncă sub grătarul de sârmă, la nivelul 1. Nu este nevoie de preîncălzire. Înainte de a seta funcția SteamBake, umple cu apă de la robinet adâncitura cavității de pe fundul cuptorului (când cuptorul este rece). Apoi introdu tava cu alimente. Setează funcția SteamBake și temperatura dorită. Ține ușa închisă în timp ce gătești pentru a menține umiditatea în interiorul cuptorului. Când deschizi ușa cuptorului stai mai departe ca să nu te arzi cu aburul fierbinte. După scoaterea alimentelor, lasă cuptorul să se răcească bine și apoi șterge cu o lavetă apa rămasă în adâncitura cavității. Pictograma pentru funcția SteamBake este un pătrat care are în interior forma unui abur.




3. Funcția încălzire jos este recomandată doar pentru gătirea pe un singur nivel al cuptorului. Cozonacii, checurile, brioșele, plăcinte, pizza, necesită căldură din partea de jos ca să crească și pentru a avea un blat crocant. De asemenea, se folosește la preparate în bain-marie, pentru conservarea alimentelor. Această funcție mai poate fi folosită pentru a găti fripturi, pui umplut, sarmale și alte alimente cu un volum mare. Pătratul cu o linie în partea de jos îți arată că se încălzește doar rezistența din partea inferioară a cuptorului.




4. Funcția încălzire sus și jos este recomandată pentru gătitul de zi cu zi, doar pe un singur nivel al cuptorului (de preferat pe raftul din mijloc, adică nivelul 2), fiind potrivită pentru orice preparat. Cu această funcție poți prepara pește, fripturi, pui umplut, pizza, lipie, foietaje sau prăjituri cu umplutură, produse de patiserie, cozonaci, tarte, checuri, negrese, brioșe, bezele, alimente cu volum mare, tocănițe, budinci. Are ca simbol un pătrat care are 2 linii, una sus și una jos, îți arată că se încălzesc rezistențele și în partea superioară a cuptorului și în partea inferioară.




5. Funcția grill rumenește alimentele care se așază pe grătarul de sârmă pus pe nivelul 4 sau 5 al cuptorului (raftul cel mai de sus, aproape de elementul grill) și o tavă în care să pui apă, care va colecta zeama scursă din alimentele preparate, așezată sub grătar cu un nivel mai jos (3 sau 4). Cuptorul nu necesită preîncălzire și ușa trebuie să rămână închisă în timpul preparării. Poți găti frigărui, carne de porc, fripturi, cârnați, mici, antricot, chifteluțe, legume gratinate, pâine prăjită, sandvișuri prăjite. Pictograma cu o linie în zig-zag sus și o linie dreaptă sus arată că funcția grill (elementul superior de încălzire) este pornită în timp ce căldura vine de sus. Dacă ai funcția grill și coacere rapidă, pictograma are două linii în zig-zag.




6. Funcția gătire intensivă este ideală pentru a frige cantități mari de carne (porc, pui, curcan, vită), mici, chifteluțe, cârnați, hamburgeri, file de pește, legume, care se pun în tavă pe nivelul de sus al cuptorului. Folosind o combinație de aer cald, ventilație și căldură sus, alimentele sunt rumenite uniform pe toate părțile. O linie orizontală în partea superioară și o linie cu dinți de ferăstrău, tot în partea superioară a cuptorului, plus un ventilator este simbolul pentru funcția Gătire intensivă, la care funcționează elementul încălzitor superior, elementul încălzitor Grill și ventilatorul.






7. Funcția gătire cu aer cald este ideală pentru a coace simultan pe mai multe poziții prăjiturele, biscuiți, fursecuri. În cazul în care gătești două preparate, acestea trebuie poziționate pe nivelul 1 și pe nivelul 3. Când prepari un singur aliment, poziționează tava pe raftul din mijloc (nivelul 2). Poți găti pe un singur nivel pește, sufleu, lasagna, carne, foile de prăjituri, pizza, legume umplute cu roșii, dovlecei, vinete etc. Deserturile care necesită o coacere lentă (crema de zahăr ars, pandispanul, aluaturile moi) nu se recomandă a fi coapte folosind ventilația cuptorului, deoarece fluxul prea intens de aer cald poate provoca încrețirea sau craparea suprafeței. Este funcția ideală pentru a frige simultan mai multe tipuri de alimente, fără a se transfera aroma între ele, cu condiția ca acestea să aibă o temperatură de coacere apropiată. Pe fiecare nivel plasează doar un tip de aliment, preferabil așezate în tăvi mai mici, pentru a lăsa căldura să circule în interiorul cuptorului. O linie orizontală în partea superioară și una în partea inferioară, plus un ventilator în centrul imaginii sugerează că în funcția Gătire cu aer cald este pornit elementul încălzitor superior și inferior, plus ventilator.




8. Funcția aer cald umed este pentru gătirea cu abur, care adaugă umiditate în timpul gătitului. Potrivită pentru pâine, chifle, pizza congelată, prăjituri, pește, frigărui de carne, legume tăiate, care se așază în tava de gătit la nivelul 2 al cuptorului. Gătirea cu abur ajută la păstrarea substanțelor nutritive și intensifică aromele oricărui preparat. Nu este nevoie de preîncălzire. Înainte de a seta funcția Aer cald umed, umple cu apă adâncitura cavității de pe fundul cuptorului. Apoi introdu tava cu alimente pe nivelul 1 sau 2 al cuptorului. Reglează temperatura de coacere și evită deschiderea ușii în timpul gătirii. Când deschizi ușa cuptorului stai mai departe ca să nu te arzi cu aburul fierbinte. După scoaterea tăvii, lasă cuptorul să se răcească bine și apoi șterge cu o lavetă apa rămasă în adâncitura cavității.




9. Funcția AirFry (aer cald cu ventilație) se folosește pentru a prăji mâncarea folosind mai puțin ulei sau fără hârtie de copt. Este indicată pentru cartofi prăjiți, crochete, legume, pește, pește pane, piept de pui pane, escalop, inele de calamar, nuggets de pui, pizza congelată, foietaj proaspăt sau congelat, gogoși, găluște cu prune. Pune alimentele pe tava AirFry și plaseaz-o pe raftul din mijloc (nivelul 2). Dacă alimentele preparate sunt suculente și pot picura grăsime, sub tava AirFry plasează pe poziția 1 a cuptorului (numerotarea pozițiilor începe de jos în sus) una din cele două tăvi.




10. Funcția decongelare delicată pentru alimente abia scoase din congelator, într-un timp rapid. Nu este necesar să preîncălzești cuptorul, iar temperatura recomandată pentru decongelare este de 30-60 °C. Are ca simbol un fulg de zăpadă și sub el picături de apă.




11. Funcția aer cald folosește un element încălzitor circular, situat în partea din spate a cuptorului, care este plasat în jurul unui ventilator pentru distribuirea uniformă a aerului cald. Reduce timpul necesar coacerii și consumul energetic. Această funcție este ideală pentru a coace simultan pe mai multe poziții ( 1 și 3) prăjiturele, biscuiți, fursecuri sau pentru a deshidrata alimentele. Asigură gătirea simultană până la trei preparate diferite (friptură, pește, legume) fără ca mirosurile să se amestece, preferabil de așezat pe tăvi mai mici decât cele ale cuptorului ca să permiți aerului să circule. Pictograma este un ventilator în mijlocul unui cerc.




12. Funcția pizza folosește elementul inferior de încălzire, ventilatorul și elementul de încălzire din partea din spate a cuptorului. Poți găti pizza sau orice mâncare care are nevoie de o bază crocantă și o rumenire intensă. Un cerc cu ventilator în mijloc și o linie orizontală situată în partea de jos sau o felie de pizza este simbolul pentru funcția Pizza.




13. Funcția menținere la cald îți permite să menții la cald preparatele abia gătite, la o temperatură de aproximativ 65 °C, așezând tava pe raftul din mijloc.




14. Funcția dospire se folosește pentru dospirea rapidă a diferitelor tipuri de aluat, așezate pe nivelul 2 sau în mijloc, timp în care cuptorul folosește atât încălzirea inferioară, cât și încălzirea superioară, pentru a menține o temperatură cuprinsă între 35-40 °C. Durata pentru dospirea aluatului variază între 30 și 60 de minute.




15. Funcția 3D Cooking permite funcționarea simultană a tuturor elementelor de încălzire, care va asigura o distribuție uniformă a căldurii în interiorul cuptorului și va reduce durata preparării.




16. Funcția curățare hidrolitică necesită folosirea unui vas cu apă care trebuie pus în partea inferioară a cuptorului, iar apoi trebuie să încălzești cuptorul la o temperatură ridicată, astfel încât apa să producă aburi, timp de 30 de minute. Dupa ce apa se evaporă, murdaria de pe pereții cuptorului se va înmuia și o vei putea curăța ușor cu o lavetă. Unele modele de cuptoare sunt prevăzute cu un sertar special unde poți pune apa.




17. Funcția autocurățare este pentru cuptoarele care au pe pereții interiori montate panouri speciale care conțin particule nanoceramice și care ajută la reducerea mirosului din timpul coacerii și absorb grăsimea. Există două tipuri de autocurățare a cuptorului electric : catalitică și pirolitică.

a) Cuptorul cu autocurățare catalitică nu necesită preîncălzire înainte să îl cureți, deoarece se curață automat în timpul utilizării, iar particulele absorb grăsimea în timp ce gătești preparatele. După ce s-au răcit pereții, trebuie doar să îi ștergi cu un burete sau cu o lavetă cu apă, fără alte chimicale, care ar putea deteriora pereții cuptorului.

b) Cuptorul cu autocurățare pirolitică folosește căldura pentru a transforma resturile de grăsime în cenușă, care poate fi apoi curățată ușor cu laveta. Înainte să pornești funcția, trebuie să scoți grătarul și tăvile din cuptor. După ce vei porni funcția de autocurățare, cuptorul se va încălzi la 480 °C, timp de 120 de minute sau, dacă nu este foarte murdar cuptorul, îl poți seta la numai 60 sau 90 de minute. După terminarea programului de autocurățare, asteaptă cel puțin două ore ca să se răcească bine și apoi poți curăța interiorul cuptorului cu o lavetă.