Skip to main content

IV.3.4. Vaporizarea și condensarea

📚

Vaporizarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare lichidă în stare gazoasă (vapori), prin încălzire.

📚

Condensarea este fenomenul de trecere a unei substanțe din stare gazoasă în stare lichidă, prin răcire. Este fenomenul invers al vaporizării.

📚

Vaporizarea poate avea loc în două moduri:

  • Evaporarea este vaporizarea care are loc doar la suprafața lichidului.
  • Fierberea este vaporizarea care are loc în toată masa lichidului și începe odată cu apariția primului clocot.
👀 Experiment: Cum fierbe apa?

🔥 Atenție! Acest experiment se efectuează numai în prezența unui adult!
🔥 Atenție! Când lucrezi cu surse de foc ai grijă să ai părul strâns și să nu porți haine cu mâneci largi! Atenție când lucrezi cu apă caldă să nu te arzi!

Materiale necesare:
Pahar Erlenmeyer cu apă distilată, spirtieră, trepied, sită de azbest, dop cu termometru, cronometru.


Descrierea experimentului:

  • Pune paharul cu apă pe sită și trepied.
  • Măsoară temperatura inițială a apei.
  • Aprinde spirtiera și pornește cronometrul la începerea încălzirii apei.
  • Măsoară timpul la fiecare creștere a temperaturii apei cu 10 °C și trece datele în următorul tabel:
  • Ce observi ?

    Apa începe să fiarbă la 100 °C. Pe parcursul fierberii, temperatura apei rămâne la 100 °C, chiar dacă continuăm încălzirea.

  • Reprezintă graficul dependenței temperaturii în funcție de timp.

  • Fenomenele corespunzătoare fiecărui segment sunt :

    • AB, BC, CD reprezintă evaporarea apei
    • DE reprezintă fierberea apei
📚

Legile fierberii:

I. Fiecare lichid începe să fiarbă la o anumită temperatură numită temperatură de fierbere, Tf care este o constantă de material (tabel).


II. Pe parcursul fierberii unui lichid (de la primul clocot până la vaporizarea completă) temperatura de fierbere este constantă, la aceeași presiune.

📚

Tabel cu constante fizice (de material).

👀 Experiment: Condensarea apei

Materiale necesare:
Pahar, congelator.


Descrierea experimentului:

  • Ia un pahar curat și uscat și pune-l la congelator, timp de 10-15 minute.
  • Scoate paharul din congelator.
  • Ce observi pe pereții săi după câteva minute?

    Pe pereții paharului sunt picături de apă.


Concluzia experimentului:
Apa apărută de nicăieri s-a format prin condensarea vaporilor de apă din cameră, care venind în contact cu pereții reci ai paharului, se răcesc și se transformă în picături mici de apă.