Skip to main content

II.2.2. Metode de separare a componentelor unui amestec eterogen

II.2.2.1. Decantarea

📚

Decantarea este metoda de separare a componentelor unui amestec eterogen solid–lichid sau lichid–lichid pe baza diferenței mari dintre densitățile acestora.

a) Pentru componente solid-lichid având densități cu mult diferite se folosește decantarea cu ajutorul baghetei (când solidul stă pe fundul lichidului).

b) Pentru componentele lichid-lichid cu densități diferite și care sunt nemiscibile (nu se dizolvă unul în altul) se folosește decantarea cu pâlnia de separare.

👀 Experiment: Decantarea unui amestec de apă+ulei+nisip

Materiale necesare:
2 pahare Berzelius, baghetă, pâlnie de separare (cu robinet), apă, ulei, nisip, stativ.


Descrierea experimentului:

  • Cu ajutorul baghetei se toarnă partea lichidă a amestecului în pâlnia de separare. În pahar rămâne nisipul.
  • Se desface robinetul pâlniei de separare astfel încât, apa care are densitatea mai mare va curge în pahar, iar uleiul cu densitatea mai mică va rămâne în pâlnia de separare.
  • Ce observi ?

    Prin decantare am separat nisipul de apa cu ulei, cu bagheta, apoi am separat apa de ulei cu pâlnia cu robinet.


Concluzia experimentului:
Prin decantare am separat componentelor unui amestec eterogen solid–lichid sau lichid–lichid, pe baza diferenței dintre densitățile acestora.

Aplicațiile decantării

1. Obținerea apei potabile în bazine decantoare de mari dimensiuni, în care impuritățile solide se depun pe fundul decantorului și apa se limpezește și se epurează (curăță) mecanic.




2. Separarea celor 2 componente ale varului stins: apa de var și laptele de var.



II.2.2.2. Filtrarea

📚

Filtrarea este metoda de separare a unei substanțe solide dintr-un amestec eterogen solid-lichid care au densități apropiate, cu ajutorul unui material filtrant (hârtie de filtru).

🔦 Observație

Când densitatea solidului este mult mai mare ca cea a lichidului din amestec aplicăm decantarea, iar când densitatea solidului este asemănătoare cu cea a lichidului (solidul nu se depune pe fundul lichidului, ci este peste tot împrăștiat prin lichid) aplicăm filtrarea.

👀 Experiment: Filtrarea unui amestec eterogen

Materiale necesare:
1 pahar Berzelius, 1 pahar Erlenmeyer, baghetă, pâlnie, hârtie de filtru, apă, pulbere de sulf (pulbere de cărbune, praf de cretă, bobițe de plută, frunze de ceai, cafea măcinată etc).


Descrierea experimentului:

  • În paharul Berzelius se amestecă apa cu pulberea de sulf.
  • Se împăturește în patru hârtia de filtru, se desparte o foaie de celelalte, se aplică pe pereții interiori ai pâlniei umezită.
  • Amestecul se toarnă în pâlnie pe o baghetă de sticlă înclinată spre peretele lateral, spre partea triplă a filtrului.
  • Ce observi ?

    Pentru a separa apa de pulberea de sulf am folosit filtrarea.


Concluzia experimentului:
Prin filtrarea am separat o substanță solidă dintr-un amestec eterogen solid-lichid, cu densități apropiate, cu ajutorul unui hârtiei de filtru.

Aplicațiile filtrării

1. Filtru pentru apă potabilă (bună de băut).




2. Filtru pentru aer (automobile, aer condiționat, aspiratoare, industriale pentru reținerea gazelor poluante etc.)




3. Filtru de ulei la automobile.




4. Filtru de cafea.

🔓 Problemă rezolvată

1. Tudor are la dispoziție următoarele instrumente: spirtieră cu trepied și sită de azbest, magnet, pâlnie cu filtru, pahare, baghetă, pâlnie cu robinet.

Ce echipament este necesar pentru a extrage fiecare substanță enumerată în coloana 2 (Substanța de extras)? Scrie răspunsurile în tabel.