Skip to main content

III.16.8. Gătirea la cuptorul cu microunde

📚

Cuptorul cu microunde are la bază un dispozitiv numit magnetron, un tub care transformă curentul electric în unde electromagnetice invizibile ochiului uman, numite microunde. Pereții metalici ai cuptorului reflectă undele electromagnetice în mod repetat, până ce acestea sunt absorbite de alimente. O parte din energia microundelor se transferă moleculelor de apă, iar acestea, în mișcare lor de aliniere la câmpul electric al microundelor, lovesc celelalte molecule vecine, transferând o parte din energia primită. Astfel, moleculele de apă din alimente încep să se miște foarte repede, iar în urma ciocnirii dintre ele se produce căldură. Prin urmare, căldura nu este transmisă de la suprafața exterioară către interior, ca într-un cuptor convențional, ci se dezvoltă în interiorul alimentelor și este apoi transmisă în exterior. Cuptorul cu microunde este dotat cu un scut de metal, care nu permite microundelor să se propage în exteriorul aparatului. Microundele mai sunt folosite la schimbarea canalele TV cu telecomanda, la radar, GPS, comunicații spațiale de mare distanță etc.

📚

Avantajele încălzirii alimentelor la cuptorul cu microunde:

  • Microundele încălzesc mult mai rapid alimentele decât orice altă sursă de căldură.

  • Gătitul la cuptorul cu microunde consumă mai puțină energie electrică decât un cuptor electric pentru că acesta încălzeşte doar mâncarea şi nu tot cuptorul.

  • Cele mai multe cuptoare cu microunde moderne oferă diferite funcții (grill, crisp, gratinare, gătitul cu aburi etc.).

  • Gătitul la microunde reduce în mică măsură nutrienții din alimente deoarece alimentele sunt preparate într-un timp mai scurt şi fără să fie necesară adăugarea apei care ar solubiliza vitaminele acestora. Conținutul de minerale al alimentelor nu este afectat de cuptorul cu microunde.

  • Gătirea alimentelor la microunde nu produce în cantitate mare compuși toxici pentru sănătate, mai ales dacă comparăm cu grătarul pe cărbuni sau cu prăjirea. Chiar se recomandă ca înainte de a prăji sau frige, carnea să fie încălzită câteva minute la microunde pentru a prinde o ușoară crustă care să țină sucurile acesteia în interior. Astfel, se reduc considerabil producerea substanțelor nocive la frigere sau prăjire. De exemplu, baconul gătit în cuptorul cu microunde are o concentrație mai mică de compuși toxici (nitrozamine) decât cel gătit în tigaie.

  • Alimentele preparate cu microunde au temperatura interne de 100°C (temperatura de fierbere a apei) și pot fi folosite și uleiuri cu punct de ardere mic.

  • Utilizarea cuptorului cu microunde corectă și în conformitate cu instrucțiunile producătorului nu ar trebui să prezinte riscuri semnificative pentru sănătate. Acesta nu emite radiații periculoase și nu face alimentele radioactive.

📚

Dezavantajele coacerii alimentelor la cuptorul cu microunde:

  • Încălzirea alimentelor la un nivel ridicat de putere poate duce la formarea de compuși nocivi (acrilamidă). Redu puterea cuptorului pentru a limita formarea acrilamidei.

  • Specialiștii indică faptul că alimentele nu își pierd mai mulți nutrienți în urma expunerii la microunde decât prin gătirea la cuptorul clasic, mai ales conținutul de vitamina C și unele vitamine B. De exemplu, peștele copt la microunde pierde o cantitate mare de acizi grași Omega 3 decât la cel prăjit. Gătește peștele la abur sau la grill pentru a reduce pierderile de acizi grași Omega 3.

  • Cuptorul cu microunde este costisitor și voluminos. În plus, consumă multă energie electrică.

  • Nu poți să gătești alimente de dimensiuni mari, deoarece microundele pot pătrunde doar 4-5 centimetri în suprafața alimentelor. De exemplu, dacă carnea nu este bine preparată pot rămâne bacterii care să cauzeze toxiinfecții alimentare.

  • Gătirea alimentelor folosind microundele poate duce la uscarea anumitor alimente sau la înmuierea celor crocante.

  • Cuptoarele cu microunde pot încălzi alimentele neuniform, mai ales mâncărurile ce conțin diferite umpluturi.

  • Mâncarea preparată la microunde nu este foarte apetisantă față de metodele tradiționale de gătire.

📚

Sfaturi practice pentru coacerea alimentelor la cuptorul cu microunde:

  • Nu încălzi mâncarea în recipiente din plastic, decât dacă au pictogramă (linii ondulate care simbolizează microundele) și/sau au eticheta “Microware Safe” (“sigur pentru microunde”). Plasticul care nu este destinat utilizării la microunde se deformează sau se topește și prezintă riscuri ridicate pentru sănătate datorită bisfenolului (BPA) degajat la încălzirea acestuia. Bisfenolul care se transferă în alimente te expune riscului de a dezvolta afecțiuni precum infertilitate, diabet, obezitate, cancer etc.

  • Alege vase termorezistente, din sticlă sau porțelan fără vopseluri metalice. Pentru gătire folosește vase circulare sau ovale pentru a preveni arderea alimentelor la colţurile vasului.

  • Nu introdu în cuptorul cu microunde vase metalice sau alimente ambalate în folie de aluminiu.

  • Pentru decongelarea este indicat să scoți porția de mâncare de la congelator de cu seară și să o lași la frigider până se decongelează. Dar dacă uiți, este preferabil să folosești cuptorul cu microunde decât să o lași la temperatura camerei.

  • Poți găti rapid fasole verde, sfeclă, morcovi, conopidă, anghinare, sparanghel, spanac, vinete, broccoli, varză, varză de Bruxelles, ardei, cartofi, cartofi dulci, mere, orez. Evită prepararea cărnii la microunde. Preferabil este să gătești alimentele la abur sau prin sotare și să folosești microundele numai pentru înmuierea acestora, ca mai apoi să le adaugi în tigaia de sotat.

  • Fructele și ouăle nu sunt recomandate să fie băgate în cuptorul cu microunde pentru că pot exploda. Poţi găti doar omletă sau ou fără coajă.

  • Pentru ca mâncarea să nu se usuce, stropește-o cu puțină apă înainte s-o pui la microunde sau acoperă vasul cu un prosop umezit.

  • Dacă prepari alimente într-un vas acoperit cu capac, ridică parțial capacul pentru a lăsa aerul să circule. Nu folosi recipiente închise ermetic, deoarece se poate acumula abur sub presiune, existând pericolul de explozie în interiorul cuptorului cu microunde.

  • Nu încălzi semipreparatele cu ambalaj, chiar dacă specifică că sunt pentru încălzirea la microunde, deoarece aluminiul din ele poate difuza în mâncare. Aluminiul este un metal cu potențial toxic, astfel încât se poate acumula în timp în organism, mai ales la persoanele cu probleme renale care nu poate să-l elimine. Ingestia unei cantități mari de aluminiu este asociată cu riscul de osteoporoză, boala Alzheimer etc.

  • Limitează timpul de încălzire a lichidelor, deoarece pot expulza din vas şi să îți producă arsuri grave.

  • Încălzește mâncarea în vase acoperite cu o farfurie pentru a evita murdărirea cuptorului.

  • Curăță cuptorul cu microunde cât mai des, altfel există pericolul de contaminare cu microorganisme dăunătoare sănătății. Pune în interior un vas cu apă și cu puțin oțet și pornește cuptorul pentru 5 minute, până când apa fierbe. Lasă ușa închisă pentru încă câteva minute ca aburul rezultat să înmoaie petele. Apoi șterge interiorul cuptorului cu un burete moale și apoi cu o lavetă uscată. Dacă mai există pete de grăsime persistente, pune pe un burete umed puțin praf de bicarbonat de sodiu și îndepărtează murdăria. Șterge din nou cu o lavetă uscată.

  • Ușa cuptorului trebuie să se închidă perfect și să nu prezinte defecte (îndoită, deformată sau deteriorată), altfel există pericolul scurgerii de radiații.

  • Producătorii de cuptoare nu recomandă utilizarea unui cuptor gol. În absența alimentelor, energia microundelor se poate reflecta înapoi în magnetron și îl poate deteriora.