III.15.4. Consumul de grăsimi recomandat
Avem nevoie de toate tipurile de grăsimi pentru o bună funcționare a organismului.
Recomandările OMS cu privire la consumul de grăsimi:
Cantitatea totală de grăsimi: 30% din aportul caloric zilnic (chiar 35% în cazul persoanelor foarte active), adică 1g grăsimi/kg corp – 1,5 g grăsimi/kg corp.
Grăsimi saturate: maxim 10% (chiar 7% în cazul persoanelor cu risc cardio-vascular).
Grăsimi polinesaturate: 6-10% din aportul caloric zilnic, din care Omega 6 : 5-8%, Omega 3 : 1-2%.
Grăsimile mononesaturate în completare, până la totalul de 30 -35% din aportul caloric zilnic.
Rația de lipide poate scădea chiar până la 20% în cazul persoanele în vârstă, la sedentari, obezi, femei gravide și la cei care prezintă afecțiuni hepato-pancreatice, biliare.
Rația de lipide poate crește până la 35% din numărul caloriilor, în cazul copiilor, adolescenților și al persoanelor care eliberează mai multă energie pe parcursul zilei.
Consumul unei cantități scăzute de grăsimi conduce la:
-
asigurarea deficitară a necesarului energetic;
-
la absorbția dificilă de vitamine liposolubile (A, D, E, K), care poate duce la apariția dermatozelor (denumire asociată bolilor de piele);
-
la scăderea ratei de creștere.