Skip to main content

III.15.6. Precauții în cazul consumului excesiv de grăsimi

📚

Precauții în cazul consumului excesiv de grăsimi

Consumate în exces, lipidele saturate și cele trans cresc LDL-ul (mai mult decât alimentele care conțin colesterol). Grăsimile din carnea grasă (indiferent de animal), produsele lactate grase (unt, smântână, brânză, cașcaval etc.), unele surse vegetale (uleiul de palmier, uleiul de cocos, untul de cacao) și cele din alimente procesate (fast food) trebuie reduse la cantități foarte mici și înlocuite cu grăsimi nesaturate.

Excesul de grăsimi este stocat de către organism, ele neavând capacitatea de a-și stimula propria lor oxidare, ceea ce duce la obezitate.

Consumul exagerat de grăsimi crește riscul de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale (AVC), diabet de tip 2, cancer de colon, de rect și de prostată.

Suplimentele de acizi grași esențiali Omega 3 pot cauza reacții adverse și interacțiuni cu alte medicamente și de aceea ele trebuie luate doar sub supravegherea unui specialist.

Suplimentele cu acizi grași Omega 3 trebuie utilizate cu prudență de către persoanele care fac cu usurință vânătăi, suferă de tulburări de coagulare sau utilizează medicamente anticoagulante, deoarece pot crește riscul de sângerare.

Uleiul de pește poate provoca balonare, gaze, eructații și diaree.

Se recomandă aprobarea medicului pentru administrarea de Omega 3 în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2, schizofrenie, degenerescență maculară și în cazul femeilor însărcinate.