Skip to main content

III.15.7. Margarina versus untul

📚

Pentru a stabili care produs este mai sănătos, margarina sau untul, trebuie să le comparăm din mai multe puncte de vedere și apoi să alegem care produs considerăm noi că este mai benefic pentru necesitățile noastre individuale. Însă, orice produs ați alege, acesta trebuie consumat cu multă moderație, astfel încât necesarul de grăsimi să îl asigurați din uleiurile vegetale.

📚

1. Conținutul de grăsimi și felul acestora

  • Margarina este produsă din uleiuri vegetale, în timp ce untul este un produs de origine animală obținut din smântână pasteurizată. Prin urmare, margarina conține în mare parte grăsimi nesaturate, care sunt considerate mai sănătoase pentru inima, în timp ce untul conține în mare parte grăsimi saturate din lapte (în general, între 50% - 80%), care pot crește nivelul de colesterol și pot contribui la apariția bolile de inimă.

  • De la începutul anilor 90, cei mai mulți producători de margarină au eliminat grăsimile parțial hidrogenate, responsabile pentru producerea de grăsimi trans, care duceau la creşterea nivelului de trigliceride din sânge. Pentru obținerea margarinei de generație nouă și de calitate superioară sunt folosite uleiuri vegetale naturale rafinate (ulei de floarea soarelui, de rapiță, de soia, de in), care conțin în mod natural acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6 și vitamina E. În uleiuri se adaugă vitaminele liposolubile A și D și coloranți naturali (betacaroten). Pentru a face uleiurile tartinabile, acestea se amestecă cu o cantitate mică de grăsime vegetală (de palmier sau de cocos) și cu grăsime vegetală interesterificată. Interesterificarea este procesul de rearanjare a acizilor grași din moleculele de grăsime, fără a modifica structura acizilor grași și prin urmare nu rezultă acizi grași trans. Grăsimea interesterificată (de palmier sau de cocos) se topește la 60 °C, pentru a deveni lichidă. Mixul rezultat (ulei + grăsime vegetală) se amestecă cu apa în prezența emulsifianților (lecitină și digliceride ale acizilor grași). Se adaugă alte ingrediente: sare, arome, acid citric, benzoat de sodiu etc. Întregul amestec rezultat se răcește treptat, în timp ce se mixează lent, pentru a căpăta consistența dorită.

  • Untul conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, colesterol (200 mg) și o cantitate infimă de grăsimi trans. Majoritatea margarinelor sunt produse vegetale și nu conțin colesterol, asta în timp ce 100 g unt aduc un aport de 180-200 mg colesterol.

  • Pentru vegani sau persoanele cu intoleranță la lactoză, margarina poate fi folosită la tartine, la diverse aluaturi (de tarte, plăcinte etc.), sosuri etc. Pentru cei care preferă produsele naturale și nu au intoleranță la lactoză, untul ar putea fi alegerea potrivită.



2. Valori nutriționale per 100 g ale margarinei și untului, pentru diferiți producători:

Margarina light (DELMA MARGARINA SANDWICH)

  • Ingrediente: apă, uleiuri vegetale (rapiță, palmier, floarea-soarelui, în proporții diferite), sare 0.8%, emulgatori (poliglicerol poliricinoleat, mono și digliceride ale acizilor grași), acidifiant (acid citric), aromă, antioxidant (EDTA), colorant (betacaroten), vitamine (A și D).

  • Valoare energetică: 180 kcal, grăsimi: 20 g, din care acizi grași saturați: 6 g, carbohidrați: 0,5 g, din care zaharuri: 0,5 g, proteine: 0,5 g, sare: 0,8 g.


Margarina Rama Clasic :

  • Ingrediente : uleiuri vegetale : rapiţă (32%), floarea soarelui (25%), apă (21,6%), grăsime din nucă de cocos (10,8%), sare 0,3 g, emulgator (lecitină din floarea soarelui< 2%), aromă naturală (< 2%), colorant (E 160/caroten< 2%), vitamine :A < 2%), D< 2%).

  • Valoare energetică 530 kcal, grăsimi 59 g din care acizi grași saturați: 18 g, carbohidrați< 0,5 g, din care zaharuri < 0,5 g, proteine < 0,5 g, sare: 0,3 g, vitamina A: 0,814 g , vitamina D; 0,0075 g.


Margarina Rama pentru Copt

  • Ingrediente: 70% uleiuri și grăsimi vegetale (palmier, rapiță, floarea soarelui, în proporții variabile), apă, emulgator (lecitină, mono- și digliceride ale acizilor grași), sare 0,2%, aromă naturală, acid (acid lactic), vitamina (A și D)

  • Valoare energetică 630 kcal, grăsimi 70 g din care acizi grași saturați: 31 g, carbohidrați 0 g, din care zaharuri 0 g, proteine 0 g, sare: 0,2 g.


Unt 40% nesărat President

  • Ingrediente: apa, unt (lapte), amidon modificat, gelatina, acidifiant, acid lactic, sare, emulsifiant E471, conservant: sorbat de potasiu, colorant: beta caroten, vitaminele A și E, arome naturale.

  • Valoare energetică 379 kcal, grăsimi 40 g din care acizi grași saturați: 26 g, carbohidrați 4 g din care zaharuri 4 g, proteine 0,4 g, sare: 0,4 g.


Unt 82% President Tendre

  • Ingrediente: unt (smântână pasteurizată).

  • Valoare energetică 745 kcal, grăsimi 82 g din care acizi grași saturați: 57 g , carbohidrați 1 g din care zaharuri 1 g, proteine 0,7 g, sare: 0,03 g.



3. Nutrienți

  • Unii producători de margarină adaugă vitaminele A, D şi E. Vitaminele A şi D ajută la fixarea calciului în oase. Vitamina E contribuie la producerea de globule roşii şi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

  • Untul conține în mod natural vitamine, în mod deosebit vitamina A și în cantitate mai mică vitamina D, vitamina B8 (Colină).

  • Untul este mai bogat în minerale esențiale (sodiu, potasiu, fosfor, calciu) decât margarina.



4. Aditivi și conservanți

Margarina este un produs procesat și conține aditivi și conservanți pentru a-i îmbunătăți gustul și a-i prelungi durata de valabilitate. De exemplu, margarina Rama clasic conține 3 E-uri : emulsificatorii E471 (mono- şi digliceridele acizilor grași), E 322 (lecitină) și colorantul (E 160/caroten). Alte margarine pot conține chiar 6 E-uri.

De obicei, untul nu conține E-uri, însă există și anumite unturi (mai ales cele light) care conțin un număr destul de mare de E-uri.



5. Contraindicațiile consumului de margarină și unt

Consumat în exces are un potențial aterogen, adică crește colesterolul sanguin. Un nivel crescut de colesterol, în special LDL colesterol este asociat cu un risc mai mare de arterioscleroză sau plăci de aterom. Aceste afecțiuni îngroașă vasele de sânge și îngreunează circulația sângelui către organe- creier, inimă, rinichi și altele.

📚

În concluzie, evităm pe cât posibil consumul de margarină și de unt sau le consumăm în cantități moderate. Aceste grăsimi pot fi înlocuite cu surse de grăsimi sănătoase, ca: avocado, nuci și semințe, ulei de măsline extravirgin pentru salate, ulei de avocado pentru coacere sau prăjit.