III.16.1. Generalități
Gastrotehnia este o ramură a nutriției care se ocupă cu prepararea alimentelor, studiind modificările suferite de alimente în timpul preparării lor prin diverse tehnici culinare și influenţa acestor transformări asupra stării de sănătate.
De-a lungul istoriei, omul a realizat o adevărată artă din prepararea alimentelor. Gastronomia studiază relația dintre cultura unei civilizații (a unui grup de oameni, a unei etnii, a unei țări etc.) și alimentația acesteia. Astfel, în cadrul trăsăturilor care definesc identitatea etnică, pe lângă limbă, cultură, religie etc., este inclusă și gastronomia.
Gastrotehnia studiază:
-
metodele culinare care nu distrug sau care reduc cât mai puțin nutrienții din alimente, adică macronutrienții (proteinele, carbohidrații, grăsimile) care furnizează energie organismului și micronutrienții (vitaminele, mineralele esențiale, antioxidanții etc.) care nu furnizează energie, dar sunt necesari pentru diverse funcții ale organismului;
-
metodele culinare care nu conduc la transformarea alimentelor în compuși toxici;
-
metodele culinare care transformă alimentele în preparate mai ușor de digerat, cu un aspect și un gust apetisant;
-
metodele culinare care să prevină sau să vindece diferite boli, care se datorează unor obiceiuri alimentare nesănătoase.