Skip to main content

III.16.3. Gătirea la aburi

📚

Gătirea la aburi folosește vaporii de apă rezultați în urma fierberii apei, care se ridică și gătesc alimentele de la căldura degajată de ei.

📚

Gătirea la aburi se poate realiza în următoarele moduri:

a) La gătirea convențională cu abur (la presiune normală), se pune într-o oală o cantitate mică de apă, astfel încât suprafața apei trebuie să fie chiar sub sită. Apoi se pun alimentele într-o strecurătoare, se așază peste vasul cu apă clocotită și se acoperă cu un capac etanș. Odată ce apa fierbe, vaporii de apă se ridică și încep să expună alimentele la căldură. Temperatura aburului este aproximativ de 100 ° C.



b) Gătirea în aparat de gătit cu abur se poate realiza atât la presiune normală cu abur la 100 °C, cât și sub presiune mare care generează aburul la o temperatură de aproximativ 120 °C.



c) Gătirea la abur în cuptor cu funcția Steam pe care unele aragaze o au. Astfel, ele au încorporat, în partea de jos a cuptorului, un spațiu special creat în care se adaugă apa ce va forma aburul necesar pentru gătirea cu abur.



📚

Avantajele gătirii alimentelor la abur:

  • Reduce pierderea de factori nutritivi hidrosolubili (vitamine hidrosolubile, minerale esențiale, glucide cu moleculă mică), deoarece nutrienții solubili precum vitaminele B și C nu se evaporă odată cu aburul.

  • Toate legumele ce pot fi fierte, pot fi preparate și la aburi.

  • Poți găti fără grăsimi, fără sare, iar alimentele gătite în propriile sucuri își păstrează aproape intacți nutrienții, savoarea, aroma și textura originală.

  • În timpul gătirii alimentelor la abur, acestea nu se ard. Dacă se țin prea mult timp la abur, există numai riscul de a avea preparate prea moi, fade și decolorate.

  • Este ideală pentru alimentația bebelușilor și a copiilor, fiind cea mai recomandată metodă de gătire de către nutriționiști.

📚

Dezavantajele gătirii alimentelor la abur:

  • Chiar dacă gătirea alimentelor la abur este considerată cea mai sănătoasă metodă de gătit, această metodă nu permite gătirea unei cantități prea mari de alimente, mai ales la gătirea tradițională în strecurătoare.

  • Aparatul de gătit cu abur din comerț este destul de costisitor și de voluminos.

📚

Sfaturi practice pentru gătirea la abur:

  • Taie alimentele în bucăți egale, ca să fie gata în același timp.

  • Asigură-te că există suficient spațiu pentru ca aburul să circule liber în jurul alimentelor și nu aglomera coșul de abur.

  • Nu lăsa legumele prea mult la abur dacă îți dorești legume fragede, frumos colorate și crocante. Timpul de gătire depinde de mărimea bucăților și de natura alimentelor.

  • Adaugă diferite ierburi aromatice, condimente, felii de lămâie, ulei în apa de gătit pentru a infuza alimentele cu arome subtile.

  • După gătire, scoate alimentele cu grijă și apoi condimentează-le după gust (cu puțină sare, ierburi aromatice, praf de turmeric, suc de lămâie, verdețuri proaspete, puțin unt etc.