Skip to main content

III.16.9. Air fryer-ul

📚

Air fryer-ul este o modalitate de a prăji alimentele (șnițele, chifteluțe, pește, legume etc.) prin folosirea aerului fierbinte. Friteuza este un aparat care încălzește alimentele la curenți de aer foarte cald produși de un ventilator și o sursă de căldură electrică.

📚

Avantajele coacerii la friteuza cu aer cald:

  • Cel mai important avantaj este că nu folosim decât puțin ulei și reducem caloriile preparatelor, păstrând însă savoarea acestora.

  • Un alt avantaj este că vara nu ni se încălzește bucătăria, deoarece air fryer-ul degajă foarte puțină căldură, comparativ cu cuptoarele clasice.

  • În bucătărie nu se degajă mirosuri neplăcute, deoarece friteuza este compactă.

  • De asemenea, friteuzele cu aer cald gătesc mult mai rapid decât cuptorul.

  • Prăjirea cu aer cald reduce considerabil formarea acrilamidei comparativ cu prăjirea tradițională. Acrilamida este un compus nociv ce se formează în alimentele bogate în carbohidrați (amidon) în timpul prăjirii, fiind considerată cancerigenă.

  • Majoritatea friteuzelor cu aer cald au setări care îți permit să reglezi cu ușurință temperatura și timpul de gătire.

  • Prepară tot felul de alimente, inclusiv congelate.

📚

Dezavantajele coacerii la friteuză cu aer cald:

  • Cantitatea de alimente ce poate fi pregătită deodată este destul de mică. Cantitățile mai mari trebuie pregătite în mai multe cicluri.

  • Deși oferă o alternativă mai sănătoasă la metodele tradiționale de prăjire, friteuzele cu aer cald prezintă riscuri ce țin de reacțiile chimice asociate cu prăjirea în aer. Chiar dacă cantitatea de acrilamidă este redusă, expunerea alimentelor la aerul fierbinte tot produce compuși toxici (aldehide, amine heterociclice, hidrocarburi policiclice aromatice), asociați cu un risc mare pentru sănătate.

  • Friteuzele sunt voluminoase și ocupă mult spațiu din bucătărie.

  • Față de alte metode de gătire nu putem găti orice aliment. De exemplu, legumele cu frunze verzi se ard la temperaturi ridicate.

📚

Sfaturi practice pentru coacerea la friteuza cu aer cald:

  • Pentru reducerea formării de compuși toxici poți folosi hârtie de copt specială.

  • Nu folosi instrumente care ar putea zgâria cratița (coșul) friteuzei.

  • Lasă cartofii în apă rece cam 30 de minute înainte de a-i coace.

  • Nu adăuga ulei direct în friteuză, ci adăugă-l pe ingrediente înainte de prăjire.

  • Nu utiliza uleiuri presate la rece, ci numai uleiuri rafinate cu punct mare de ardere (ulei de avocado, de floarea-soarelui, de cocos etc.).

  • Adoptă practici de gătit sigure (fierbere, la abur etc.). Prăjelile nu trebuie să facă parte din dieta noastră zilnică, cu atât mai puțin preparatele pane, care nu sunt sănătoase pentru organism.