Skip to main content

III.9.8.16. Cornulețe cu gem și nucifere

👀 Rețetă: Cornulețe cu gem și nucifere

Ingrediente pentru aluat:
400 g de făină sau amestec de făinuri (200 g făină de grâu integrală cu 100 g făină de sorg, cu 50 g făină de hrișcă și 50 g făină albă), o ceașcă de ulei, un cub de drojdie, vanilie naturală, praf de copt stins în oțet de mere, o cană de cidru de mere (oțet de mere) sau apă carbogazoasă, zahăr opțional (stevie/sirop de arțar/zahăr din flori de cocos, zahăr vanilat etc.), fulgi de drojdie inactivă (opțional), praf de sare.


Ingrediente pentru umplutură:
100-120 g de gem de fructe (nu foarte zemos, deoarece încruzește cornulețele), 100-150 g de nucifere pisate la mixer (nuci, migdale, semințe de dovleac, alune etc.).


Mod de preparare:

  • Pune într-un castron cu gura mai largă făina și în mijloc pune restul ingredientelor de la aluat. Amestecă cu o lingură și apoi frământă cu mâna aluatul. Dacă aluatul este prea moale, mai adaugă făină până când aluatul nu se mai lipește de mână. Dacă aluatul este prea vârtos (tare și nu poate fi modelat), mai adaugă ulei până poți să îl modelezi.

  • Lasă aluatul la cald cam 40-50 min.

  • Rupe din aluat câte o bucată, modeleaz-o sub formă de bilă și întinde-o apoi pe fundul unei farfurii mari întinsă.

  • Taie cu cuțitul în două cercul obținut pe fundul farfuriei, apoi fiecare semicerc în două și fiecare sfert în două astfel încât să obții opt triunghiuri.



  • Amestecă gemul cu nuciferele pisate pentru a obține o pastă mai tare, care să nu curgă.

  • Ia cu grijă fiecare triunghi de pe farfurie și pune din umplutură o lingură la baza fiecărui triunghi.Apoi rulează aluatul de la baza cu umplutură spre vârful triunghiului pentru a obține forma de cornuleț.

  • Pune hârtie de copt în tava de cuptor și așază cornulețele pe tavă, puțin depărtate unele față de altele.



  • Procedezi identic până modelezi tot aluatul. Poți face și cornuri mai mari dintr-un sfert de cerc dacă nu ai prea multă răbdare.

  • Pune tava la cuptor la o temperatură de 180 °C pentru 30-50 min, până se rumenesc frumos cornulețele.

  • După ce s-au răcit puțin, poți să le pudrezi cu zahăr vanilat.