III.9.3.12. Fasole bătută
Ingrediente:
300 g fasole boabe (preferabil japoneză, deoarece nu are pojghiță), 2-3 cepe (preferabil roșie), 3 morcovi, 1-2 păstârnac, 2 linguri de ulei de avocado, condimente (sare/ bază pentru mâncăruri de la Fuchs, foi de dafin, pătrunjel, mărar, cimbru/oregano, ierburi de Provence, praf de turmeric etc.), 300 g de suc de roșii/sos tomat.
Mod de preparare:
-
Pune de cu seară fasolea în apă cu puțină sare (preferabil de Himalaya), pentru a reduce nivelul de antinutrienți (mai ales de oxalați). După cel puțin 12 ore, spală fasolea într-o sită sub un jet puternic de apă.
-
Curăță, spală și taie legumele cubulețe.
-
Pune într-o oală apa la fiert și adaugă legumele, fasolea și condimentele preferate. Când sunt fierte adaugă sosul de roșii și 1-2 linguri de ulei. Lasă acest amestec să se răcească puțin. Dacă compoziția este prea zemoasă, poți să o pui într-o sită pentru a elimina apă din compoziție.

- Cu ajutorul unui storcător (blender), pasează compoziția răcită (dacă e fierbinte riști să strici cuțitul storcătorului). Mixează până ce obții o pastă.

-
Pune pasta obținută într-un vas. O poți orna cu ceapa călită.
-
Se poate servi atât la prânz, cât și la cină, alături de o salată de varză, salată de murături, salată de ardei, salată de sfeclă roșie etc. Întrucât fasolea conține o cantitate destul de mare de proteine vegetale, nu este recomandat să o servești cu carne sau pește.