III.16.2.8. Grăsimile trans
Grăsimile trans se formează în timpul prăjirii alimentelor în uleiuri sau grăsimi animale, care se pot infiltra în preparate. Ele se mai produc și prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. Conținutul de grăsimi trans crește de fiecare dată când același ulei este reutilizat de mai multe ori pentru prăjit, cum este cazul alimentelor prăjite de la fast-food (pui prăjit, cartofi prăjiți, pește pane, hamburgerii etc.). Limita maximă admisă de grăsimi trans în dietă este de 1% din aportul de calorii consumat zilnic.
Pentru a limita aportul de grăsimi trans înlocuiește prăjirea alimentelor cu alte metode de gătit (gătirea la abur, sotarea, coacerea la cuptor, fierberea). De asemenea, citește cu atenție etichetele produselor și evită-le pe cele care conțin grăsimi vegetale hidrogenate. Evită alimentele de tip fast-food. Consumă alimente preparate de tine și evită produsele de patiserie și de cofetărie.
Expunerea repetată la grăsimi trans favorizează apariția inflamației și are efecte dăunătoare asupra sănătății, crescând riscul de boli de inimă. Astfel, grăsimile trans cresc nivelul colesterolului rău (LDL) și scad nivelul colesterolului bun (HDL), apărând riscul crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet etc.